12. yıl dönümünde DACA, seçim yaklaşırken zor durumda

EnondeR

New member
Hükümdar kelebekleri, tutkulu aktivistler ve “kalmak için buradayız” tabelalarının tümü, başkanlık yönetimlerini savunmaya çağıran yürüyüşlerin ve protestoların simgesi haline geldi. DACA alıcıları Son 12 yılda sınır dışı edilmekten.

Cumartesi günü, Obama yönetimi tarafından 2012 yılında başlatılan Çocukluk Dönemi Gelişleri için Ertelenmiş Eylem programının 12. yıldönümü kutlanıyor.

United We Dream'in direktörü Greisa Martinez Rosas, 2012'de DACA'nın duyurusuna ilişkin haber aldığını anımsarken, “Hiç bu kadar güçlü hissetmemiştim. Hiç bu kadar alçakgönüllü hissetmemiştim. Hiç bu kadar mutlu hissetmemiştim” dedi.

Rosas, 7 yaşında bir çocukken ailesiyle birlikte ABD-Meksika sınırındaki Rio Grande Nehri'ni geçti. Teksas'ta belgesiz bir göçmen olarak yaşadı ve daha sonra bir topluluk organizatörü olarak çalışmaya başladı ve Obama yönetimine Dreamers'ı koruması çağrısında bulunmak için destek topladı.

Ancak DACA kullanıma sunulduktan sonra Rosas, başvuru korkusundan dolayı yaklaşık bir yıl beklediğini söyledi. Kişisel bilgilerini vererek göçmenlik bürosu yetkililerinin belgesiz annesini sınır dışı edeceğine inanıyordu.

Rosas, “Çalışma iznini elime aldığımı hatırlıyorum” dedi. “Biraz hayal kırıklığı yarattı çünkü bu sadece bir kağıt parçası. Bu bir plastik parçası ve sosyal güvenlik numaramı aldığımda da aynı duyguyu yaşadım. Sadece bir kağıt parçası üzerindeki rakamlar ama sonra çok şey ifade ediyorlar.”

Rosas'ın çalışma izni, kar amacı gütmeyen göçmen savunuculuk grubu United We Dream'de tam zamanlı bir savunucu olmak için araba satma işini bırakmasına olanak tanıdı.

Bu, 12 yıl sonra hâlâ sürdürdüğü bir iş; program daha önce de belirtildiği gibi DACA alıcıları için yasal koruma talep ediyordu. yasadışı ilan edildi 2021'de ve devam eden hukuki mücadele nedeniyle geleceği belirsizliğini koruyor.

Rosas gibi, göçmen savunuculuk grubu Dream Big Nevada'da Dreamer olan Astrid Silva da 2009'dan itibaren bir topluluk organizatörü olarak DACA hareketinin yüzü haline geldi; çocukken ABD'ye getirilenlerin ihtiyaçlarını savunmak için seçilmiş yetkililerle yakın işbirliği içinde çalıştı. .

Silva, DACA'nın duyurulduğu günü şöyle anlatıyor: “Bugüne kadar heyecanı hatırlayabiliyorum ve bununla birlikte ne olacağına dair tüm bu iyimserlik vardı.”

Silva, ailesiyle birlikte ABD-Meksika sınırını yasadışı bir şekilde geçtiğinde 4 yaşındaydı ve çok küçük yaşlardan itibaren sınıf arkadaşlarının ayrıcalıklarını paylaşmadığını hatırlıyor.

Silva, çoğu arkadaşı gibi resmi bir kimlik veya lisans alamadığını hatırlatarak, “18. yaş günümden o kadar korktuğumu hatırlıyorum” dedi.

Şimdi Silva, sözde “Hayalperestlere” statülerini hafife almamalarını hatırlatıyor.

Silva, “Benim isteğim bundan vazgeçmememiz, iki yıllık geçici süreye razı olmamamızdır” diyor. “Kalıcı bir çözüm bulmamız gerekiyor.”

Rosas ve Silva, bugün DACA politikasından aktif olarak yararlanan 500.000'den fazla kişiden yalnızca ikisi. 12 yılı aşkın bir süredir topluluklarını organize eden bir avuç Hayalperestin oluşmasına yardımcı oluyorlar ve ricalarını Washington milletvekillerine iletiyorlar.

Rosas, “Seçimin sonucu ne olursa olsun, burada kalacağım” dedi. “Burası benim evim ve savaşmaya devam etmeliyim.”

Göç, Kasım seçimlerine giden seçmenlerin en önemli sorunları arasında yer alırken, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar, belgesiz göçmenler ve DACA'nın geleceği ile ilgili önerdikleri politikalarla kampanya yürütüyor.

Başkan Biden geçen hafta idari emir yayınladı Güney sınırı boyunca belgesiz göçmenlerin sığınma taleplerinin kısıtlanması. Kaynaklar Cuma günü Haberler'e de söyledi Biden yönetiminin, ABD vatandaşlarıyla evli olan izinsiz göçmenlere, ABD'de en az 10 yıl yaşamaları koşuluyla çalışma izni ve sınır dışı edilme koruması sağlayacak bir göçmenlik yardım programı hazırladığını söyledi.

Bu kaynaklar, Biden yönetiminin ayrıca Dreamers ve diğer belgesiz göçmenlerin, yüksek vasıflı işçiler için H-1B vizeleri gibi geçici vize almalarını kolaylaştıracak feragat talep etme sürecini kolaylaştıracak ikinci bir plan hazırladığını söyledi.

DACA'nın 12. yıl dönümü öncesinde Biden-Harris kampanyası, savaş alanı eyaletlerinde “Burada Kalmak” başlıklı Spanglish bir reklam yayınladı. Bu, Bay Biden'ın göçmenlik kaydını eski Başkan Donald Trump'ınkiyle karşılaştıran Dreamers'ın bir derlemesini içeriyor.

Kampanya ayrıca Cuma günü “Standing with Dreamers” başlıklı ikinci bir reklam yayınladı; bu reklamda Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Trump'ın göçmenlik politikalarını kınarken Dreamers'ı koruma konusundaki kararlılığının altını çizdi.

Harris, “Eski başkanın göçmenlik konusundaki politikaları acımasız ve etkisiz” diyor.

2017'de Trump DACA'nın sona erdiğini açıkladığında bir bildiri yayınlayarak “çoğu artık yetişkin olan çocukların ebeveynlerinin eylemlerinden dolayı cezalandırılmasını desteklemediğini” belirtti. Ancak aynı zamanda bir fırsatlar ülkesi olduğumuzu da kabul etmeliyiz. Çünkü biz kanunların ülkesiyiz.”

O dönemde Trump, göçmenlik sorunlarını çözmek için Kongre ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini söylemişti. Şimdi, yeniden seçilme kampanyasının bir parçası olarak Trump söz verdi Göreve gelir gelmez toplu sürgünlere başlanacak.

Trump, 6 Haziran'da Arizona'daki Dönüm Noktası Eylemi belediye binasında kalabalığa, “Ülkemizin tarihindeki en büyük yurt içi sınırdışı operasyonuna başlayacağız” dedi.

En son verilere göre, toplu sınır dışı etme teklifleri şu anda kayıtlı seçmenler arasında iki partiden de destek görüyor CBS Haber anketi. Seçmenlerin neredeyse 10 çoğunluğundan altısı, prensipte, ABD'de yasadışı olarak yaşayan tüm belgesiz göçmenlerin sınır dışı edilmesine yönelik yeni bir hükümet programından yana olduklarını söylüyor. Benzer büyüklükte bir çoğunluk, yerel kolluk kuvvetlerinin ABD'de yasa dışı olarak yaşayanları tespit etmeye çalışmasını sağlayacaktır.

Camilo Montoya-Galvez ve Anthonly Salvanto bu rapora katkıda bulundular.

Daha

Nidia Cavazos

Nidia Cavazos, Haberler'in 2024 kampanya muhabiridir.