Beyaz Saray Ukrayna'ya yaklaşık 1 milyar dolar daha askeri yardım yapacağını duyurdu

EnondeR

New member
Washington, Kiev'e yardım sağlamaya çalışırken, Cumartesi günü ABD, Rusya ile savaşında Ukrayna için 988 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketini duyurdu. Başkan seçilen Donald Trump göreve başladı.

Trump'ın Kasım seçimlerindeki zaferi geleceğine dair şüphe uyandırdı ABD'nin Ukrayna'ya yardımıgelecek ay yemin etmeden önce halihazırda izin verilen milyarlarca dolarlık yardımın sağlanması için sınırlı bir pencere sağlıyor.

Pentagon yaptığı açıklamada, pakette insansız hava araçları, hassas HIMARS roketatarları için mühimmat ve topçu sistemleri, tanklar ve zırhlı araçlar için ekipman ve yedek parçaların yer aldığını söyledi.

Yardım, askeri teçhizatın Amerikan stoklarından değil, savunma endüstrisinden veya ortaklarından temin edildiği Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi aracılığıyla finanse edilecek, bu da savaş alanına hemen ulaşmayacağı anlamına geliyor.

Bu, Pazartesi günü açıklanan ve ikinci bir kara mayın diliminin yanı sıra hava ve zırh karşıtı silahları da içeren 725 milyon dolarlık bir paketin ardından geldi.

Görevden ayrılan Biden yönetimi, ABD'nin Kiev'e yardımını defalarca eleştiren Trump'ın Ocak ayında Beyaz Saray'daki ikinci dönemine başlamasından önce Ukrayna'ya mümkün olduğunca fazla yardım sağlamaya çalışıyor.

O da geliyor Trump'la aynı gün ile toplantı düzenledi Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2019 yangınından sonra kapsamlı bir şekilde yenilenen Notre Dame Katedrali'nin yeniden açılışına katılmak üzere Paris'e gittikten sonra.

Toplantıda yaşananların ayrıntıları henüz bilinmiyor.

Seçilen Başkan Donald Trump, Paris'in merkezindeki simgesel katedralin 7 Aralık 2024'te yeniden açılışını kutlamak amacıyla düzenlenen tören öncesinde Notre-Dame Katedrali'nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile el sıkışıyor.

LUDOVIC MARIN/POOL/AFP, Getty Images aracılığıyla

Trump'ın yorumları, Kiev'de ve Avrupa'da, ABD yardımının geleceği ve Ukrayna'nın, daha fazla Amerikan desteği olmadığında Rusya'nın saldırılarına dayanma yeteneği konusunda korkuları tetikledi.

ABD, Rusya'nın 2022'de geniş çaplı işgalini başlatmasının ardından hızla Kiev'i desteklemek için bir koalisyon oluşturarak ve düzinelerce ülkeden gelen yardımı koordine ederek Ukrayna'ya uluslararası destek sağlanmasına öncülük etti.

Ukrayna'nın uluslararası destekçileri, o tarihten bu yana, Kiev'in Rus kuvvetlerine direnmesine yardım etmede anahtar rol oynayan silah, mühimmat, eğitim ve diğer güvenlik yardımları şeklinde on milyarlarca dolar sağladı.

Geçen ay Başkan Biden kaldırılmış kısıtlamalar Bu, Ukrayna'nın ABD tarafından sağlanan uzun menzilli silahları kullanarak Rus topraklarının derinliklerine saldırmasına olanak tanıyor ve bu da ABD'nin savaş politikasında önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Biden yönetimi Kasım ayında Ukrayna'ya tedarik sürecini de başlattı tartışmalı anti-personel mayınlarıyla araçlara değil insanlara karşı kullanılmak üzere tasarlanmışlardır.

Daha