Çin, ABD'ninkilerden bir milyon kat daha güçlü bir kuantum bilgisayarı sundu:

uTKu

New member
Çin Kuantum devriminde kilit bir oyuncu olarak konumunu güçlendirir. Süper bilgisayarın lansmanı ile Zuchongzhi 3.0Asya devi sektörün üstünlüğünü tekrar talep ediyor, çünkü bu makine 105 Kuzurluk Ve ABD sürümlerinin biraz alacağı hesaplamalar yapabilir 6.000 milyon yıl tamamlanırken.

Bu ilerleme sadece Çin'in yoğun kuantum kariyerindeki rolünü güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda ülkeyi Google ve Microsoft ve IBM'e karşı dünya sınıfı bir rakip olarak da yerleştiriyor. Geliştirme detayları ve deneysel veriler yakın zamanda dergide yayınlandı Fiziksel İnceleme Mektupları.

Zuchongzhi 3.0'ın bir milyon kat daha verimli Willow ve Sycamore gibi en son Google modellerinden. Bu rakamlar, bu yeni teknolojinin ima ettiği nitel sıçramayı vurgulayarak Çin'i küresel düzeyde kuantum hesaplamanın avant garde içine yerleştiriyor.

Geliştirme, selefi Zuchongzhi 2.1'e göre önemli bir sıçrama temsil ediyor. 66 Kubit. Bu yeni modelde, neredeyse Miktarı çoğaltıntekrarlanabilir ve güvenilir sonuçlar elde etmek için hesaplamaların stabilitesini ve sadakatini, temel faktörleri geliştirdi.

Geçtiğimiz Aralık ayında Google'da 105-kubit süper iletken işlemci Calleed Willow bildirdi. Şimdi Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki yeniden yapılananlar, kendi 105-kbit işlemcisi Zuchongzhi 3.0'ı gösterdi. https://t.co/k8fjzkydd0 pic.twitter.com/7lia2yr1rz

– Fizik dergisi (@physicsMagazine) 4 Mart 2025
Kullanılan kubitler, süperiletken devreleri üzerine inşa edilmiştir, bu da Son derece düşük sıcaklıklarda çalışır (10 ila 20 Milliikelvin siparişi). Bu, dış paraziti en aza indirir ve kuantum tutarlılığını en üst düzeye çıkarır.

105 kubitler, aralarındaki bağlantıyı en üst düzeye çıkarmak ve gürültü ve parazitin etkisini azaltmak için tasarlanmış bir topolojide düzenlenmiştir. Bu hüküm, Karmaşık algoritmalar yürütme Paralel çoklu mantıklı kapılar ile.

Bir kuantum sisteminin güvenilir işleyişinin sütunlarından bir diğeri, hata düzeltme şemalarının uygulanmasıdır. Zuchongzhi 3.0 Optimize edilmiş algoritmalar teknolojiyi pratik uygulamalara yaklaştırmak için kritik bir yönü olan kuantum işlemenin doğasında bulunan arızaların hafifletilmesine izin veren.

Gelişmiş devrelerin ve kalibrasyon tekniklerinin tasarımındaki arıtma yoluyla, kuantum operasyonlarının sadakati (önemli hatalar getirmeden mantıksal kapıları yürütme yeteneği) önemli ölçüde iyileşmiştir. Bu, dekoherans sistemi bozmadan önce gerçekleştirilebilen daha fazla miktarda sıralı işlem anlamına gelir.

Kuantum üstünlüğü yarışı

Zuchongzhi'nin son yinelemesi 105 Transmón kubitini içerir.

Bu ilerlemeler sadece teknik kilometre taşlarını değil, aynı zamanda üstesinden gelmek için temeldir. Klasik bilgi işlemin güncel sınırlamaları ve bu paradigmayı yaklaştır Karmaşık problemlerde pratik uygulamalar çözme.

Kuantum alanındaki Çin ve ABD arasındaki rekabet son on yılda yoğunlaştı. 2019'da Google, çözülürken kuantum üstünlüğünü elde eden ilk işlemci olan Sycamore'u sunarak dünyayı şaşırttı. 200 saniye Tahminlere göre, klasik bir süper bilgisayar alacağı bir sorun 10.000 yıl tamamlanırken.

Bununla birlikte, Zuchongzhi 3.0'ın tanıtımı ile Çin, önceki kilometre taşlarının üstesinden gelmesine ve büyük şirketlerin rakiplerini aşmak için tüm kaynaklara sahip olduğu bir alanda avantajlara geri dönmesine izin veren benzeri görülmemiş bir performans gösterdi.

Kuantum hesaplama ne için?

Onlarca yıldır Klasik bilgi işlem – Transistörler ve Bitlerde Hasada – teknolojik gelişimin belkemiği olmuştur. Bununla birlikte, çözülecek sorunlar daha karmaşık hale geldikçe, yeni bir vaat ortaya çıktı: kuantum bilgi işlem, Binlerce yıl sürecek ikinci hesaplamalarda performans gösterebilen teknoloji Mevcut süper bilgisayarlara.

Farklı geleneksel bilgisayarlarbu süreç bilgileri Bitkiler (0 veya 1 değerleri), Kuantum bilgisayarlar İle çalışırlar Kuzurlukkuantum mekaniğinin örtüşme ve iç içe geçmiş prensipleri sayesinde aynı anda birden fazla eyalette olabilecek birimler. Bu onlara izin verir Aynı anda birçok çözümü keşfedin Ve muazzam karmaşıklık sorunlarını çöz. Temel uygulamalarınız:

• Yeni ilaçların ilaç ve gelişimi: Hassas molekülleri ve kimyasal reaksiyonları simüle etme yeteneği, kişiselleştirilmiş ilaçların tasarımına veya kanser veya Alzheimer gibi hastalıklara karşı daha etkili tedavilerin kapısını rekor zamanlarda açacaktır.
  • Siber güvenlik: Kuantum bilgisayarlar mevcut şifreleme sistemlerini kırabilirken, kuantum iç içe dayalı kriptografi gibi pratik olarak yenilmez kuantum güvenlik yöntemleri oluşturulmasına da izin vereceklerdir.
  • Lojistik ve optimizasyon: Küresel ulaşım yollarını geliştirmekten elektrik ağlarını optimize etmeye kadar, kuantum algoritmaları saniyeler içinde optimum çözümler bulabilir ve şirketlere ve hükümetlere milyonlarca dolar tasarruf edebilir.
  • Yapay Zeka (AI): Kuantum hızı ve verimliliği, çok daha hızlı AI modelleri eğitmenize, dev veri hacimlerini işleme ve otomatik öğrenme sistemlerini ve kalıp tanımayı geliştirmenize olanak tanır.
  • Bilimsel araştırma: Evrenin gizemlerini incelemekten karmaşık fiziksel fenomenleri (atom altı partikül davranışı gibi) simüle etmeye kadar, kuantum bilgi işlem insan bilgisini yeni ufuklara getirebilir.
Kısacası, kuantum bilgi işlem mevcut bilgisayarları değiştirmeye çalışmaz, Ama şimdiye kadar imkansız sorunları çözmekküresel teknoloji, bilim ve ekonomide yeni bir dönem açma. Olgunluğa ulaştığında etkisi olabilir İnternetin doğumuyla karşılaştırılabilir.

Şimdilik, Soru, gelip gelmeyeceği değil, ne zaman.