Konuşma Metni: Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Temsilci Mike Turner'ın “Margaret Brennan ile Ulusun Yüzleşmesi” konulu konuşması, 8 Ar

EnondeR

New member
Aşağıda Ohio Cumhuriyetçi Temsilcisi Mike Turner ile 8 Aralık 2024'te yayınlanan “Margaret Brennan ile Milletle Yüzleşin” konulu röportajın metni yer almaktadır.

MARGARET BRENNAN: Şimdi aramıza Ohio Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Kongre Üyesi Mike Turner da katılıyor. Bu kadar kısa bir sürede bu kadar şaşırtıcı bir gelişme yaşandı. ABD'nin Suriye'de diplomatik varlığı bulunmuyor. Burada görünürlüğümüz biraz sınırlı. Olayların bu gidişatı hakkında Amerikalıların bilmesi gereken şey nedir sizce?

REP. MIKE TURNER: Margaret, bu mükemmel bir rapordu, çünkü kesinlikle yüzbinlerce insanın öldüğü, kimyasal silah kullanımı da dahil olmak üzere inanılmaz derecede acımasız bir iç savaşın temelini sen attın. Ve tabii ki insanlara, Obama yönetiminin bunun kırmızı çizgi olacağını, kimyasal silah kullanımını durdurmak için askeri güç kullanacağımızı söylediğini ama bunu yapmadığımızı hatırlatmak. Bu, ayaklanan, devam eden ve şu anda Esad rejimini başarıyla deviren İslami bir milistir. Raporunuzda da belirtildiği gibi, kökeni El Kaide'dir ancak IŞİD'e karşıdır. Türkiye desteklidir. Bu İran'a bir darbedir, Rusya'ya bir darbedir. Suriye'de büyük olasılıkla bir parçalanma olduğunu görüyoruz. Asıl soru şu olacak: Bu ABD için ne anlama geliyor? ABD'nin güçlü müttefikleri İran, Rusya, İsrail ve Ürdün'ün komşuları için bu ne anlama geliyor?

MARGARET BRENNAN: Orada bahsettiniz ve biz de Abu Muhammad al-Golani'nin resmini gösterdik. Halkın HTŞ olarak adlandırdığı Hayat Tahrir el Şam'ın lideridir. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda isyancı grubun kontrolü ele geçirdiğine dair çok şey duyacaksınız. Ama Başbakan'la da çalışıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin Jolani'nin başına on milyonluk ödül koydu. ABD'nin hâlâ bunu sürdürmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Amerikalılar bunun ABD'ye yönelik terör tehditleri açısından bir anlam ifade edeceğinden endişelenmeli mi?

REP. TURNER: Bu bir terör örgütü ve grup ama bu sadece bir güç ve yetki devri olmayacak. Olabilir. Elbette bunu izlememiz gerekecek. Biliyorsunuz, burada gördüğümüz şeylerden biri de bunun ABD ve Türkiye açısından diplomatik bir başarısızlık olduğudur. Biliyorsunuz ABD'nin Suriye'de askerleri var. Burası Türkiye sınırında. Türkiye bir NATO müttefikidir. ABD Kürtlerle birlikte çalışıyor. Bu gerçekten ABD'nin Kürtler, Türkiye ve ABD arasındaki sorunu çözmeye çalışması ve Suriye'de Türkiye'nin çıkarlarıyla birlikte çalışması için bir fırsat olabilirdi. Umarım bu, Suriye'deki bu geçişe yardımcı olabilecek diplomatik desteğin bulunabileceği bir fırsat olabilir.

MARGARET BRENNAN: Güneyde Suriye'de 900 ABD askeri var. Donald Trump 2019'da ABD birliklerini kuzey Suriye'den çekerek müttefiklerimizi orada bıraktı. Orada kalan 900 ABD askerinin yanında duracağına inanıyor musunuz? Yoksa göreve geldiğinde bunları çekmeyi mi düşünmeli?

REP. TURNER: Sanırım Donald Trump'ın açıklığa kavuşturacağı şeylerden biri de bize, askerlere yönelik herhangi bir tehdide inanılmaz bir şekilde karşılık verileceğidir. Bu yüzden herkesin kesinlikle ABD birliklerinin güvende olması gerektiğini anlaması gerekiyor. İkincisi, Kürtleri kesinlikle destekliyor mu ve diplomatik çözüm arayacak mı? Bu birliklerin kalıp kalmayacağı konusunda bir değerlendirme yapılacağını düşünüyorum. Ancak biliyorsunuz, özellikle İran ve Rusya'nın rollerinin azalacağı şu dönemde taraflar için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Esad'a verdikleri destekte acımasız davrandılar, kimyasal silah kullananlar da dahil olmak üzere öldürülen yüzbinlerce insan orada Rusya'nın etkisi altına girdi. Rusya'nın hâlâ iki üssü var; orada bir deniz ve hava üssü var ve bu hem Rusya için hem de Suriye halkı için risk teşkil edecek çünkü bunlar daha önce Suriye'ye saldırmak için kullanılmıştı. nüfus. Rusya'nın orada ne yapacağını görmemiz gerekecek. Ancak bu oldukça değişken ve geçiş halinde olacak bir alan olacak.

MARGARET BRENNAN: Peki Beşar Esad'ın nereye kaçmış olabileceğine dair bir fikriniz yok mu?

REP. TURNER: Hayır, şu anda değil.

MARGARET BRENNAN: Size sormak istiyorum, yeni gelen yönetimden bahsettiğimiz için, Donald Trump, eski Kongre Üyesi, eski Demokrat ve şimdi Cumhuriyetçi olan Tulsi Gabbard'ı 18 istihbarat teşkilatını denetleyen Ulusal İstihbarat Direktörü olarak seçti. O sadece gidip Esad'la görüşmekle kalmadı, aynı zamanda ABD istihbaratının, Esad'ın size resimlerini gösterdiğimiz şeyi, orada kimyasal silah kullanarak yaptığına dair yüksek güvenirli değerlendirmelerinden açıkça şüphe etti. İstihbarat topluluğunu gerçekten temsil edebileceğine, ona liderlik edebileceğine ve Başkomutan'a brifing verme konusunda güvenilir olduğuna inanıyor musunuz?

REP. TURNER: Açıkçası, hem muhakemesi hem de geçmişi ve deneyimi açısından birçok alanda büyük farklılıklar gösteriyorum ama güvendiğim şey şu ki…

MARGARET BRENNAN: –Bunu söylerken gülümsüyorsun–

REP. TURNER: Senato, Senato sürecidir ve bence senatörler onu bir süreçten geçirecekler. Aday gösterildi. Kendisi de bu süreçten geçecek ve önemli tartışma ve değerlendirmelerin olacağını düşünüyorum. Bence-

MARGARET BRENNAN: –Onaylanacağını düşünmüyor musun?–

REP. TURNER: –Donald Trump'ın son döneminde oluşturduğu ve bu dönemde de büyük bir ulusal güvenlik ekibi kuracağını düşünüyorum. Bence CIA direktörü Radcliffe ve Ulusal Güvenlik Direktörü Mike Waltz'un her ikisi de temel oluşturacak insanlara harika örneklerdir. Harika bir ulusal güvenlik ekibi göreceğinizi düşünüyorum.

MARGARET BRENNAN: Evet, bu aynı zamanda sizin gözetiminizde olan bir topluluk, dolayısıyla Senato'da oy kullanamayabilirsiniz, ancak görünen o ki onun size güveni yok. Küresel istikrarsızlığın olduğu bir dönemde Pete Hegseth'in Pentagon'u yönetmesine ne dersiniz?

REP. TURNER: Evet, sanırım Senato'daki Silahlı Kuvvetler Başkanı harika bir açıklama yaptı. Biz kesinlikle süreci destekliyoruz, süreçte onun da desteği var ve bunun nasıl ilerleyeceğine bakmamız gerektiğini söyledi. Kesinlikle açık olan bir şey var ki, Pentagon'un reforma ihtiyacı var. Gelişmiş silah sistemlerinde Rusya ve Çin'in yaptıklarına yetişemiyoruz. Aynı zamanda Pentagon'da Ukrayna savaş alanında kullanılan ileri teknoloji silah sistemlerinin, satın alma ve muhasebe sistemlerimizin, harcama sistemlerimizin çalışmadığını görüyoruz.

MARGARET BRENNAN: -Bu tecrübe gerektirir-

REP TURNER: –Reforma ihtiyacımız var. Reforma ihtiyacımız var. Birinin buna liderlik edebilmesi gerekiyor ve bu Senato'daki tartışma olacak.

MARGARET BRENNAN: Kongre üyelerine soru sormayı seviyorum ve onlar bana Senato'da oturmadıklarını ve yorum yapmak istemediklerini hatırlatıp duruyorlar. Senin açından bazı belirsizlikler seziyorum ama ağzına kelimeler koymak istemiyorum. Size şu anda Kongre'de neler olup bittiğini sormak istiyorum ve bu, bu yılın sonunda bir sürü işi bitirmek için bir mücadelenin olduğu bir şey. Senato'daki Demokrat meslektaşınız Mark Warner, “bu son haftalarda siber güvenlik açıklarının giderilmesinin acil bir öncelik olduğunu” söyledi. Çin'in ve ABD Telekom'un bu büyük ihlali nedeniyle bir şeyler yapmak sizin için bir öncelik mi?

REP. TURNER: Biliyorsunuz, bu çok hayal kırıklığı yaratıyor ve bu yönetimden de gördük ki, başkanın karar verememesinin bir sonucu olarak hareket edemedikleri bu durağanlık rahatsızlığı. Burada büyük bir ihlal var, Çin'den gelen bir hackleme var, ancak başkanın kendisinden hiçbir şey duymuyoruz, bu yönetimden bunun ne gibi sonuçlar doğuracağı konusunda herhangi bir eylem yok. Bu sadece teknolojik bir düzeltmeye ihtiyaç duymaz. Bunun aynı zamanda diplomatik bir çözüme, ulustan ulusa, Çin açısından sonuçlarına da ihtiyacı var.

MARGARET BRENNAN: –Sonuçlar nasıl olurdu?

REP. TURNER: Şimdi Obama yönetiminde, Obama yönetiminde Çin, ABD hükümetinin personel yönetim sistemini hackledi ve bunun hiçbir sonucu olmadı ve şimdi Çin'in ülkenin tüm sistemini hacklediğini görüyoruz. Sonuçlarının olması gerekiyor. Ekonomik olabilirler. Çeşitli şekillerde olabilirler. Ama şu anda elimizde sıfır var, yönetimden çıkan bir şey yok. Asıl konuşulması gereken teknolojik olarak bunu nasıl düzelteceğimiz değil. Ancak Donald Trump'ın yaptığı gibi, gelip Çin'in bizim en büyük tehdidimiz olduğunu söylemesini nasıl ele alacağız? Çin'in Amerika Birleşik Devletleri'ne agresif bir şekilde saldırdığı ve bunu telekomda yaptıkları gerçeğini nasıl ele alacağız?

MARGARET BRENNAN: Yeni yönetimin bunu anlaması için bir soru. Teşekkür ederim Başkan Turner. “Ulusla Yüzleş” bir dakika içinde geri dönecek. Bizimle kalın.

Haberler'den daha fazlası