Ön organize ediciler nelerdir ?

Melis

New member
Ön Organize Ediciler: Dünyayı Düzene Sokmanın İncelikleri!

Herkese merhaba!

Bugün işinize yarayacak, aslında bazen farkında bile olmadığınız “ön organize ediciler” hakkında biraz sohbet edelim. Bu terim ilk duyduğunuzda ne demek olduğunu tam anlamadığınızı fark ediyorum. Ama merak etmeyin, ben de ilk duyduğumda, ne demek olduğunu anlamadım! 😅 Ama sonra fark ettim ki, hayatımızda her an karşılaştığımız, bazen işimizi kolaylaştıran, bazen de tam tersi karmaşaya neden olan unsurlar bunlar. “Ön organize edici” dediğimizde, kısacası hayattaki her şeyi biraz daha verimli hale getiren, işleri daha düzgün organize etmeye yönelik her türlü araç, davranış veya alışkanlık aklımıza gelebilir. Mesela, sabahları kahvaltı masasında herkesin kahvaltı tabağını önceden hazırlamak ya da ofiste önemli bir toplantı öncesi ajanda oluşturmak. Veya daha fazlası… Tabii, bu işlerin bazen yanlış yapılması, düzeni değil, tam tersi kaosu yaratabiliyor. Hadi gelin, biraz eğlenerek bakalım bu ön organize ediciler nasıl çalışıyor!

---

Ön Organize Edicilerin Gizemi: Kimdir Bu Kahramanlar?

Bütün işleri düzenlemek isteyen bir lider gibi düşünüp her detayı düşünmek, gerçekten bir yetenek işidir. Örneğin, zamanın ne kadar değerli olduğunu bilen bir “organizasyon ustası” her gününü dakikalarına kadar planlar. Tıpkı o tip insanları görürsünüz ya; sabah kahvesini içerken, akşam yemeğini planlayan ve bir haftalık alışveriş listelerini önceden hazırlayan insanlar. Bunlar işte ön organize edicilerdir!

Ama biraz da kişisel düşünün: Benim en büyük organize edici anım, ofiste yaptığım “toplantı öncesi ajanda hazırlığı” olabilir. Yani, hepimiz bir tür "ajanda sever" miyiz? Hatta bazen, ajanda hazırlamak, işler bitmeden önce onu planlamak öyle bir alışkanlık halini alıyor ki, "Aman Allah’ım, başıma iş açtım," diye düşünmüyor da değilim.

Herkesin bu düzen tutkusuyla ilgili farklı bir hikayesi vardır, değil mi?

---

Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Ön Organizasyon Farklılıkları: Biraz Mizah, Biraz Gerçek!

Şimdi biraz daha eğlenceli bir konuya geçelim: Erkeklerin ve kadınların ön organize edici alışkanlıkları nasıl farklılık gösteriyor? Benim gözlemlerime göre, tabii ki, bu konuda klişelerden kaçınarak bir şeyler söyleyeceğim.

Erkekler genellikle stratejik ve hedef odaklıdırlar. Düşünsenize, bir erkek sabah işe gitmeden önce "Bugün hangi projeyi halletmem lazım, akşam ne yapacağım?" diye düşünür. Ama bir kadın? Ah, işte burada farklar ortaya çıkar! Kadınlar, genellikle çok daha empatik ve ilişkiler odaklı bir yaklaşıma sahiplerdir. Mesela, bir kadının önceden organize ettiği bir plan, genellikle "Akşam oğluma hangi yemeği yapabilirim?" ya da "Arkadaşımın doğum günü için ne hediye alacağım?" gibi çok katmanlı düşünceleri içerir.

Tabii ki her birey farklıdır, ama genel olarak, erkeklerin işine odaklanırken, kadınların daha çok toplumsal ilişkiler üzerinden bir organize etme yapma eğiliminde olduklarını söylemek mümkün. Yani, erkekler biraz daha tek amaca yönelik, kadınlar ise çoklu amaçları dengeleyen bir organizasyon tarzı sergileyebiliyorlar.

---

Ön Organize Edicilerin Yararları: Gerçekten Hayatımızı Kolaylaştırır mı?

Peki, bu ön organize edici alışkanlıklar gerçekten işimize yarıyor mu? Yanıt, kesinlikle evet. Gerçekten! Günümüzde insanlar her an koşturuyor ve önceden hazırlıklı olmak, başımıza gelebilecek sürprizleri azaltmak, stresimizi azaltmak için oldukça önemli bir strateji. Hem de bu sadece iş hayatında değil, günlük yaşamda da geçerli. Örneğin, evde yapılacak işler listesi hazırlamak, çocukların aktivitelerini organize etmek veya hafta sonu tatili için önceki hafta plan yapmanın faydalarını hepimiz tecrübe ettik.

Ama bazen, işler ters gittiğinde, organize edici olmak da bir felakete yol açabiliyor. Hepimiz, planların suya düştüğü, tahminlerimizin tutsuz kaldığı zamanlar yaşamışızdır. Mesela, toplantı öncesi ajanda hazırladınız, ama sonradan toplantıya katılan biri “Ajanda neydi ya, biz spontane gideriz” dedi! Hani o planlar, o güzelim liste, “Önceden organize edilmek” düşüncesi bir anda çöp oldu.

---

Kültürel Farklar ve Ön Organize Edici Alışkanlıklar: Küresel Bir Bakış

Biraz daha geniş bir perspektife bakalım. Kültürler, insanların ön organize edici alışkanlıklarını nasıl şekillendiriyor? Mesela, Japonya’da insanlar genellikle çok planlı ve organize olurlar. Toplu taşıma saati bir saniye bile aksamaz. Ama İtalya’da ise spontane bir yaklaşım daha yaygın; saatlerce dışarıda yürüyüp kafelerde oturmak, plan yapmamaktan memnun olmak da çok yaygındır.

Yani, ön organize edici olma eğiliminiz, bulunduğunuz kültüre göre değişebilir. Kültürel yapılar, bize ne zaman "plan yapmalısınız" ya da "serbest takılmalısınız" gerektiğini öğretiyor. Türkiye’de ise genellikle iş hayatında ciddi bir organizasyon gerekliliği bulunurken, sosyal yaşamda daha esnek bir yaklaşım yaygın.

---

Sonuç: Ön Organize Ediciler ile Yaşam, Düzen mi Kaos mu?

Ön organize ediciler hayatımızı düzenleyebilir, ancak aşırıya kaçarsak, bazen her şeyin kontrolünü kaybetmemize de yol açabilir. Yani, hayatımızı düzenlemek, planlamak önemli, ama bazen spontane yaşamanın da keyfi var. Bu bağlamda, önceden organize olmak mı yoksa anı yaşamak mı daha değerli? Bu sorunun cevabı kesin olmamakla birlikte, her ikisinin de yerinde kullanıldığında hayatı daha renkli ve verimli kıldığını düşünüyorum.

Peki, siz ne düşünüyorsunuz? Hayatınızı daha çok planlı mı yoksa spontane mi yaşıyorsunuz? Ve bence, bir organizasyon delisi olmak bazen işinizi kolaylaştırsa da, bazen de işleri daha karmaşık hale getirebilir. Bu konuda daha fazla deneyiminizi duymak isterim!

---

Yorumlarınızı bekliyorum!