Schengen Vizesi En Kolay Hangi Ülkeden Alınır ?

Bengu

New member
Schengen Vizesi En Kolay Hangi Ülkeden Alınır? Veriler, Hikâyeler ve Gerçek Deneyimler Üzerinden Bir Forum Sohbeti

Selam forumdaşlar,

Schengen vizesi almak neredeyse bir halk efsanesi haline geldi, değil mi? Kimimiz konsolosluk önlerinde sabahladı, kimimiz “belge eksik” bahanesiyle reddedildi, kimimiz de “nasıl bu kadar kolay aldın?” diye şaşırdığı bir arkadaşının hikâyesini dinledi. Ben de bu başlıkta hem verilere dayalı hem de insan hikâyeleriyle renklenmiş bir analiz yapmak istiyorum. Çünkü mesele sadece “hangi ülke kolay veriyor” değil, aynı zamanda “neden veriyor” ve “nasıl davranırsan daha kolay alırsın” sorularına da yanıt bulmak.

---

Schengen Vizesi Gerçeği: Rakamlar Ne Diyor?

Önce somut verilerle başlayalım. Avrupa Komisyonu’nun en son yayımladığı Schengen vize istatistiklerine göre, 2024 itibarıyla Türk vatandaşlarının en yüksek onay oranı aldığı ülkeler şöyle:

1. İspanya – Onay oranı %90 civarında.

2. İtalya – Onay oranı %87.

3. Yunanistan – %85 civarında, özellikle turistik başvurularda hızlı dönüş sağlanıyor.

4. Macaristan – %83.

5. Polonya – %80.

Buna karşılık Almanya (%72) ve Fransa (%68) gibi ülkeler daha sıkı inceleme yapıyor. Almanya genellikle evrakları en detaylı isteyen ülke olarak öne çıkarken, İspanya ve İtalya başvurulara daha “turistik esneklik” tanıyor.

Ancak sadece rakamlara bakmak yetmez. Çünkü bir ülke kolay vize veriyor olabilir, ama başvuru yapan kişinin profili (meslek, seyahat geçmişi, gelir durumu, evli olup olmaması) bu tabloyu tamamen değiştirebilir.

---

Bir Hikâye: İspanya Konsolosluğunda Gülümseyen Bir Şans

Forumda paylaşılmış en samimi deneyimlerden biri şöyleydi:

> “Geçen yaz İspanya’dan başvurdum. Belgeleri eksiksiz verdim ama en önemlisi seyahat planımı çok açık yazdım: gidiş-dönüş biletleri, otel rezervasyonları, sigorta. VFS görevlisi bana ‘çok net hazırlanmışsınız’ dedi. Beş gün sonra vizem çıktı.”

İşte bu örnek, pratik erkek bakışı diyebileceğimiz bir stratejiyi yansıtıyor: “Belgeleri tamamla, planını göster, işi bitir.” Erkekler genelde bu tür başvurularda sonuç odaklı davranıyorlar — “hangi ülke daha az soruyor, hangi evrak hız kazandırır” mantığıyla ilerliyorlar.

Ama kadın forumdaşlardan gelen hikâyelerde bambaşka bir yön var: ilişki, empati ve iletişim odaklı yaklaşım.

> “Yunanistan’dan başvurdum. Evrakları teslim ederken görevli kadınla kısa bir sohbet ettik, Ege kıyılarını ne kadar sevdiğimi anlattım. O da gülümsedi. Sanırım o an, sadece başvuru değil bir bağlantı kuruldu. Bir hafta sonra vizem geldi.”

Kimi detayları “tesadüf” diyebilir ama konsolosluk süreçlerinde “insanî etkileşim” gerçekten fark yaratabiliyor.

---

Erkeklerin Pratik Zekâsı: Strateji, Plan ve Belge Disiplini

Erkekler genellikle bu soruya şöyle bakıyor: “Risk almayayım, en az reddeden ülkeden başvurayım.”

Bu yaklaşımın bazı avantajları var:

- Reddin düşük olduğu ülkeleri seçerek süreci hızlandırmak.

- Gereksiz mülakat ve belge stresinden kaçınmak.

- “Bir kere girdim mi Schengen’e, sonrası kolay” mantığıyla hareket etmek.

Verilere göre İspanya ve İtalya bu noktada favori. Özellikle İspanya, turistik vizelerde çok girişli (multi) vizeyi en cömert veren ülke. Ayrıca pandemi sonrası turist potansiyelini kaybetmek istemediği için, belgeler tam olduğunda “şüphe” yerine “destek” yaklaşımı benimsiyor.

Ama erkeklerin bu stratejik yaklaşımı bazen dezavantaj da doğurabiliyor. Çünkü sadece belgeye odaklanmak, niyet mektubunda “seyahat heyecanını” yansıtamamaya neden olabiliyor. Oysa konsolosluk görevlileri, sadece evrağa değil, seyahatin mantığına da bakıyor: “Neden o ülke, neden o dönem?”

---

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Yaklaşımı

Kadın forumdaşların deneyimlerinde dikkat çeken nokta, süreçte daha ilişkisel ve planlı davranmaları.

- Seyahat planlarını ayrıntılı anlatmaları,

- Gidecekleri şehirleri kültürel bağlamda açıklamaları,

- Konsolosluk görüşmelerinde içten ve pozitif bir iletişim kurmaları.

Bu yaklaşımın bir örneği:

> “İtalya vizesine başvurdum, niyet mektubuna sadece tarihleri değil, neden o şehirleri seçtiğimi de yazdım. Floransa’da sanat tarihi okumuştum, bunu belirttim. İki yıllık multi vize geldi.”

Bu örnek bize şunu söylüyor: Schengen başvurusu sadece bir evrak işi değil, bir hikâye anlatımı süreci. Kadınlar bu noktada fark yaratıyor çünkü insanı merkezine koyan bir dil kullanıyorlar.

---

Hangi Ülke Kime Göre Kolay? Profilin Rolü

“En kolay ülke” sorusunun tek cevabı yok çünkü konsoloslukların dikkat ettiği farklı faktörler var:

1. Gelir düzeyi ve banka hareketleri: Yüksek gelir değil, tutarlı gelir önemli.

2. Seyahat geçmişi: Daha önce Schengen, İngiltere veya ABD vizesi aldıysan şansın artıyor.

3. Meslek: Kamu çalışanı, beyaz yaka veya öğrenci fark yaratıyor.

4. Bağlayıcı unsurlar: Evlilik, mülk, iş yeri gibi “geri döner” sebepler.

Örneğin bir öğrencinin Yunanistan’dan kolay vize alması, aynı öğrencinin Almanya’dan reddedilmesine engel değil. Çünkü Almanya sosyal bağları daha sert değerlendiriyor.

Bir başka forumdaşın yorumu durumu güzel özetliyor:

> “Yunanistan vizesi bana 3 günde çıktı, Almanya 3 ayda reddetti. Aynı ben, aynı belgeler. Fark sadece ülkenin yaklaşımı.”

---

Gerçek Dünya ile Politika Arasında İnce Bir Çizgi

Schengen ülkeleri aynı vize sistemini paylaşsa da, politik tavırları birbirinden çok farklı.

İspanya, Yunanistan, Macaristan gibi ülkeler turizm odaklı ekonomilerinden dolayı daha açık.

Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkeler ise göç kontrolü ve diplomatik risk nedeniyle daha temkinli.

Bazen bu durum uluslararası ilişkilerle bile değişiyor. Örneğin, Türkiye-İspanya ilişkileri son yıllarda geliştiği için, Türk vatandaşlarına verilen vize oranlarında da artış gözleniyor.

---

Forumdaşlara Sorular: Sizin Deneyiminizde En Kolay Ülke Hangisiydi?

Artık söz sizde forumdaşlar:

- Sizce Schengen vizesi için hangi ülke gerçekten “daha kolay”?

- Belge tamlığı mı daha önemli, yoksa niyet mektubundaki hikâye mi?

- Erkek forumdaşlar, sizce stratejik planlama mı kazandırıyor, yoksa biraz “şans faktörü” de var mı?

- Kadın forumdaşlar, iletişim ve empati süreçte fark yaratıyor mu?

Geleneği bozmayalım: Kendi deneyimlerinizi, küçük ipuçlarınızı paylaşın. Belki de birinin seyahat hayalini gerçekleştirecek detay sizin mesajınızda saklıdır. Çünkü bazen, Schengen vizesi kadar değerli olan şey, o süreci paylaşan insanların deneyimidir.