Transkript: Gov. Wes Moore, “Margaret Brennan ile Ulusla Yüz”, 16 Mart 2025

EnondeR

New member
Aşağıdakiler, 16 Mart 2025'te “Margaret Brennan ile Ulusla Yüz yüze” yayınlanan Demokrat Maryland Gov. Wes Moore ile yapılan bir röportajın transkripti.

Margaret Brennan: Şimdi bu sabah Annapolis'ten bize katılan Maryland Demokratik Valisi Wes Moore'a gidiyoruz. Yüz yüze tekrar hoş geldiniz.

Gov. Wes Moore: Teşekkür ederim. Geri dönmek harika.

Margaret Brennan: Yani, eyaletinizde ülkenin en büyük limanlarından biri olan Baltimore limanına sahipsiniz. Başkan tüm bu tarifeleri yerine getirdi, onları kaldırdı ve 2 Nisan'da Kanada ve Meksika'dan mallar için% 25 tarifeler çıkarmaya hazırlanıyor. Nakliye hacmi üzerindeki etkiyi ne zaman göreceğiniz, eyalet ekonomisi üzerindeki etkisinin ne olacağı hakkında bir fikriniz var mı?

Gov. Wes Moore: Bunların bu felaketlerin etkilerini zaten görüyoruz ve açıkçası, tarifeler söz konusu olduğunda politikalar çok iyi düşünülmedi. Bilirsiniz, tarifeler bir araçtır. Onlar bir ideoloji değil, ama bu yönetim bunu bir ideoloji gibi kullanıyor. Ve bu yüzden kararlar bizimle verilmiyor olsa da, bize veriliyorlar, bunun zaten ülkenin en büyük ve en etkili limanlarından biri olan Baltimore limanı üzerinde nasıl önemli bir etkisi olacağını görüyoruz. Roll-on, rulo araçlar için en büyük bağlantı noktası. Ayrıca, tarife politikalarının doğu kıyısında çiftçilerimiz ve doğu kıyısındaki tavuk çiftçilerimiz üzerinde nasıl felaket etkileri olduğunu görüyor. Bu öngörülebilirlik, bu düzensiz davranış ve bu ve kararsız karar verme eksikliği, maliyetler üzerinde zaten çok gerçek bir etkiye sahip olmaktır, işletmelerimiz ve küçük işletmelerimiz üzerinde çok gerçek bir etkiye sahiptir, aynı zamanda ekonomik motorlarımız ve Amerikan rekabetçiliğimiz üzerinde çok gerçek bir etkiye sahiptir ve ulusal güvenliğimiz ve bu nedenle bunlar, bu düzensiz davranışların, gerçeklerin endişe duydukları şeydir ve gerçek zamanlar görüyoruz.

Margaret Brennan: Yani, eyaletiniz, Trump yönetimine eğitim departmanında 1300 işçiyi reddetme kararına yasal olarak meydan okumaya karar veren 20 kişiden biriydi. Merak ediyorum, orada otururken, yasal olarak hangi sorunlarla savaşacağınızı nasıl seçiyorsunuz? Ve dava Demokratların tek aracı burada mı?

Gov. Wes Moore: Öyle değil. Demek istediğim, şimdiye kadar bu yönetim tarafından ortaya konan yürütme eylemleri ve yürütme emirlerinin telaşına baktığınızda, gerçekten üç farklı kategoriye giriyorlar. Ya etkisiz, icracı ya da yasadışı, değil mi? Bunlar tüm bu yürütme eylemlerinin altına girdiği üç kova. Ve yasadışı olanlar, açıkçası Amerika Birleşik Devletleri Başkanı tek taraflı olarak alma yetkisine sahip olmayan bu kararları vermek için yasal sonuçlar olduğundan emin olmak için yasal işlem yapacağız. Ve böylece sadece geçen hafta sahip olduğumuz farklı araçlar hakkında konuştuğumuzda, bilirsiniz, imzaladım- Yönetici eylemi, kolluk kuvvetlerini ve itfaiyecilerimizi desteklemeye odaklanan yürütme emirleri imzaladım ve onlara ödeme artışları verdim. Çünkü federal tarafta, kamu görevlilerimize ve kolluk kuvvetlerimize ve FEMA gibi ilk müdahale ekiplerinin kesilmesine sürekli saldırılar gördük. Geçen hafta, reçeteli ilaç maliyetlerini düşürmek ve aslında özel sektörle ortaklıklar oluşturmak, reçeteli ilaç maliyetlerini düşürmek için, konut fiyatlarını düşürebilecek konut envanterini artırmak için şu anda mevzuat üzerinde çalışıyoruz ve bu da federal hükümetten gördüğümüze aykırı. Dolayısıyla, federal hükümet sınırlarını aştığında dava açabilmek için Başsavcemizle yakın bir şekilde çalışmanın yasal aracı bir araçtır, ancak Maryland halkının korunduğundan emin olmak için elimizdeki her aracı kullanacağız ve ekstra kaynak ve para koyduğumuzdan emin oluyoruz.

MARGARET BRENNAN: Cuma günü Başkan Trump Adalet Bakanlığı'na gitti ve oradayken FBI karargahının artık Washington, DC'den Maryland eyaletine taşınmayacağını söyledi. Maryland'e “liberal devlet” dedi ve durduracağını söyledi. Ofisinizin bunun 7.500 yeni iş getireceğini düşündüğünü biliyorum. Onları almamaya ikna etmeye çalışmak için Beyaz Saray'a ulaştınız mı?

Gov. Wes Moore: İşte- işte bu konuda ironik bir şey, haberler aracılığıyla cumhurbaşkanının bu duyurusunu öğrendim. Bu, bu yönetimin, ulusumuzun valilerinden ve ülkemizin baş yöneticilerinden ve bu konudan doğrudan saldırı, doğrudan bir saldırı, FBI'a doğrudan saldırı ve doğrudan bir saldırı, Maryland'in bu süreç için geçtikten bu yana geçtikten sonra değil, geçtikten sonra değil, doğrudan bir saldırı olduğunu ve bu yüzden istedikleri ortaklık seviyesini gösteriyor. Maryland'in bu öğesini kazandığı yerde-bu yarışma, adil ve kare, nicel olarak, burada inşa etmek için siteye hazır tek yer olabileceğimizi gösterdik. Aslında, özellikle birçoğu siber olan FBI'ın gelecekteki misyonu hakkında konuşurken, kullandıkları ulusal güvenlik varlıklarına sahip olabileceğimiz yeriz. Yakın ve yakın olan, işçilerin yararlanabilecekleri ulaşım varlıkları olan tek yerdik. Ve onu başka bir yere koymaktan bahsederek Amerikan vergi mükellefine en ucuz yapabilen yer, Amerikan vergi mükellefine, Maryland eyaleti için genel hizmet yönetimi olan GSA ile bu süreçten daha önce geçtiğimizden bir milyar dolardan fazla maliyet eklemekten bahsediyorsunuz. Bu yüzden bina Maryland eyaletine gitmeye hazır, ancak başkan bunu konuşarak siyasallaştırmaya karar verdi- ama liberal bir devlete gitmesini istemiyor. Bize hizmet eden insanlar için çok önemli olduğunda ulusal güvenliği siyasallaştırmaya devam edemeyiz.

Margaret Brennan: -Onu aradın mı? Beyaz Saray'ı aradın mı?

Gov. Wes Moore: Daha önce Beyaz Saray'ı aramayı denedik ve var- yanıt yok. Ve açıkçası, sadece bu duyuruyu News Break ile öğrendiğimi vurguluyor –

Margaret Brennan: Buna inanıyor musun?

Gov. Wes Moore: Beyaz Saray'ın bu duyurusunu bulamadım.

Margaret Brennan: Ama buna inanıyor musun?

Gov. Wes Moore: Duyuru?

Margaret Brennan: Evet.

Gov. WES MOORE: Başkanın bunu yapma yetkisine sahip olduğunu düşündüğüne inanıyorum, ama aynı zamanda cumhurbaşkanının yapması gereken başka şeylerin bir koleksiyonuna girdiğini düşünüyorum. Kongre, sermayeyi federal ajansların gideceği yere tahsis eden kişidir. Yeni FBI binasının, kapsamlı ve çok şeffaf bir süreçten geçtikten sonra Maryland eyaletine gitmesi gerektiğine karar veren GSA. Ve böylece Amerika Birleşik Devletleri Başkanı bunu yapabileceğini düşündüğüne inanıyorum. Ama bildiğim bir şey var ve bunu bir Pazar sabahı söylüyorum, bir kralların kralı ve Lordların Efendisi olduğunu biliyorum ve Beyaz Saray'da yaşamadığını biliyorum.

Margaret Brennan: Sana dün gece verdiğiniz bir konuşmayı sormak istiyorum. Partinizi burada yıllık gazeteciler toplantısı olan Gridiron Yemeği'nde temsil ettiniz ve sözlerinizi federal işçilere adadınız. Yaptıkları işte haysiyet olduğunu söyledin. Yine de partiniz ve sahip olduğu mücadeleler hakkında konuştunuz. Demokratların eskiden havalı olanlar olduğunu söyledin. Partilerinin liderlerinin ileri yaşları hakkında şaka yaptınız ve personelinin defibrilatörlerle birlikte durması gerektiğini söyleyerek. Bunların şakalar olduğunu biliyorum, ama- ama burada bir şeyler kabul ediyorsunuz. Parti yaşınızla ilgili sorun mu? Veya vizyon eksikliği? Ve bunları düzeltmek için sıfırlama devam ediyor mu?

Gov. Moore: Bence kimin için savaştığımız konusunda çok net olmamız gerekiyor. Ve bence sunduğumuz vizyon hakkında çok net olmamız gerekiyor. Bilirsiniz, ne olduğunu, şu anda, devam eden kararın etrafındaki konuşmanın bile, federal bir hükümetin kapanmasının sonuçlarının sadece Maryland eyaletinde felaket olacağını bildiğimiz, bir ekonomimizin bir durgunluğa düştüğünü, birleşik olarak, kredimizin düştüğünü ve her birinin kredisinin düştüğünü göreceğimizden, her bir kredinin düştüğünü görmeyeceğini düşünmediğimiz hakkında düşünüyorum. Devletler artık faturalarını ödemediğine karar verdiler. Ve binlerce federal işçinin haksız yere işten çıkarıldığını veya çok fazla olduğunu görürdük. Bu yüzden sonuçları biliyoruz. Ama yapmadığımız bir şey bir alternatif sunmaktı. Yapmadığımız bir şey, Amerikan halkının terimlerini ifade etmekti. Ve bence Amerikan halkı, bir seçeneği olmadığında ya da insanların adına savaştığını görmediklerinde, evet, bir hayal kırıklığının bir ölçümü olacak. Bu yüzden elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Maryland eyaletinde, federal işçilerimizi koruduğumuzdan emin olmak için harekete geçiyoruz, onları sadece özel sektör işlerine değil, aynı zamanda açık ve mevcut olan işlere de düzenliyoruz. İşsizlik sigortamızı artırdığımızdan emin olduğumuzu ve reçeteli ilaçların fiyatını azaltmak gibi şeyler yapıyoruz ve konut fiyatını azaltacak konut envanterini artırmak gibi şeyler yapıyoruz. İnsanlar için savaşmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve bence inanılmaz derecede önemli hale geliyor, çünkü insanlar savaşçılarının kim olduğuna ve savaşçılarının kim olduğuna dikkat ediyorlar.

MARGARET BRENNAN: Partinizde Capitol Hill'de alternatifler sunan sesler vardı. Sadece dinlemediler. Sizce sadece lider yoktur-

Gov. Moore: Bir fark görmüyorum–

Margaret Brennan: -Parti mi?

Gov. Moore: Ben bir fark görmüyorum. Ve açıkçası, Amerikan halkının bir fark gördüğünü sanmıyorum. Bir alternatif duymuyorlarsa, alternatif bir plan duymuyorlarsa, geri itme ve geri dönme planını duymuyorlarsa, sokaklarda, topluluklarda ve mahallelerde ne yaptığımızı görmüyorlarsa, Amerikan halkı için, sadece tiyatro olarak bakarlar. Ve bu sinir bozucu şey, icracı politika. İnsanlar bitti ve onlar tarafından tükeniyorlar. Sadece sonuçları görmek istiyorlar ve burada Maryland eyaletinde burada vermeye çalıştığımız şey bu.

Margaret Brennan: Vali Moore, bu sabah zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Gov. Moore: Teşekkür ederim.

Nation Transcripts ile yüzleşmek

Daha

Daha