Trump, aday arkadaşı JD Vance ile ilk mitingini düzenledi

EnondeR

New member
Eski Başkan Donald Trump, bir seçimden sağ çıktıktan sonra ilk kampanya mitingini düzenledi suikast girişimiyeni aday arkadaşıyla birlikte çekişmeli Michigan eyaletine dönüyor.

Trump, Michigan'daki Grand Rapids kentinde kalabalığın önünde, 13 Temmuz'da Pensilvanya'da gerçekleşen ve kulağının kanamasına, kalabalıktan bir destekçinin ölümüne ve iki kişinin yaralanmasına neden olan silahlı saldırıyı anarak, “Tam bir hafta önceydi, saatine, dakikasına kadar” dedi.

“Sadece yüce Tanrı'nın lütfuyla karşınızda duruyorum,” dedi, kulağındaki beyaz gazlı bez artık ten rengi bir bandajla değiştirilmişti. “Şu anda burada olmamalıydım,” diye devam etti.

Trump'a şunlar katıldı: Ohio Senatörü JD Vance GOP'un adayı olmalarından bu yana ikilinin birlikte katıldığı ilk etkinlikte Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi Milwaukee'de.

Vance, Trump'ın gelişinden önce, “Bir hafta önce bir suikastçının Donald Trump'ın canına kıymaya çalışmasına ve şimdi Michigan'da onu seçim kampanyasında yeniden karşılamak için büyük bir kalabalığın bulunmasına inanmakta güçlük çekiyorum” demişti.

GRAND RAPIDS, MICHIGAN – 20 TEMMUZ: Cumhuriyetçi başkan adayı, eski ABD Başkanı Donald Trump, 20 Temmuz 2024'te Michigan, Grand Rapids'teki Van Andel Arena'da düzenlenen bir kampanya mitingi sırasında Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayı Senatör JD Vance (R-OH) ile birlikte sahnede duruyor. Trump'ın kampanya etkinliği, Vance ile ilk ortak etkinlik ve Pennsylvania, Butler'daki mitingine düzenlenen suikast girişiminden bu yana ilk kampanya mitingi.

/ Getty Images

Michigan, bir avuç dolusu kişiden biridir kritik salıncak eyaletleri Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin sonucunu belirlemesi bekleniyor. Trump 2016'da eyalette 10.000'den biraz fazla oy farkıyla dar bir farkla kazandı, ancak Demokrat Başkan Biden 2020'de başkanlığa giden yolda 154.000 oyluk bir farkla kazandı.

Cumhuriyetçi Parti kongresinde alışılmadık derecede sakin ve duygusal görünen Trump, daha sonra her zamanki miting moduna geri döndü, Demokrat rakiplerine yüklendi, 2020 seçimleriyle ilgili yalanlarını tekrarladı ve konuşmasını coşkulu izleyici kitlesinde kahkahalara yol açan şakalarla süsledi.

Trump bir ara kendisini alışılmadık bir açıdan gösteren ekrana baktı ve saçlarının dağınıklığıyla ilgili şaka yaptı.

“Bu çok kötü bir şey. Bunda ne var?” dedi. “Özür dilerim. Dostum! Yukarı baktım ve 'Vay canına!' dedim. Bu bir sanat eseri gibi!”

Başka bir noktada, sahneye bir taraftarını davet ederken, “O silah taşımıyor!” diye espri yaptı.

Ancak Trump, silahlı saldırıyla ilgili de konuştu ve güney sınır geçişlerini gösteren dev bir ekrana yansıtılan haritaya bakmak için başını çevirdiğini ve kulağına isabet eden kurşundan kıl payı kurtulduğunu anlattı.

“Hayatımı göçmenliğe borçluyum,” dedi. “Bu doğru.”

Trump'ın sahneye çıkmasından saatler önce, destekçileri eski başkanın açıklamalarını beklemek için Grand Rapids şehir merkezindeki sokakları doldurdular. Destekçiler cuma sabahı sıraya girmeye başladılar ve cumartesi öğleden sonra sıra 12.000 kişilik Van Andel Arena'nın girişinden itibaren yaklaşık bir mil uzadı.

Tıklım tıklım dolu arenada birçok kişinin, Trump'ın vurulduktan sonra sahnede yumruklarını havaya kaldırdığı anların yer aldığı tişörtler giydiği ve her zamanki gibi kırmızı “Amerika'yı Yeniden Harika Yap” şapkaları taktığı görüldü.

Mitinge katılmak üzere üç oğluyla birlikte Indiana'dan gelen Mike Gaydos, geçmişte kendisini Trump'ın “büyük” bir destekçisi olarak görmediğini ancak suikast girişiminin ardından eski başkana destek göstermek istediğini söyledi.

“Böyle bir şeyin bizi yakalamasına izin veremeyiz,” dedi. “O gün gösterdiği şeyin cesaret olduğunu düşündüm ve oğullarıma da cesareti göstermek istiyorum.”

Suikast girişiminin ardından güvenlik önlemleri artırıldı

Ek bir güvenlik önlemi olarak kapatılan çok sayıda sokak, yiyecek ve giyim satan satıcılarla doluydu. Bunların arasında, geceyi “Trump Vance '24” yazan tişörtler yaparak geçirdiğini söyleyen Kuzey Karolina'dan bir satıcı da vardı.

Grand Rapids şehir merkezinde de önemli bir polis varlığı vardı, neredeyse her blokta görevli memurlar vardı, diğerleri ise at sırtında ve bisikletle devriye geziyordu. Mekanın dışındaki artırılmış güvenlik gergin bir ortam yarattı, bazı katılımcılar başlarının üstündeki droneların kendilerini gerginleştirdiğini söyledi. Etkinlik kapalı alanda yapıldı – geçen hafta Pensilvanya'da tetikçinin güvenlik çemberinin dışındaki bir çatıdan ateş açmasından farklıydı.

Katılımcıların Grand Rapids şehir merkezindeki kapalı arenaya girerken metal dedektöründen geçmeleri gerekiyordu, ancak içerideki güvenlik görevlilerinin varlığı önceki etkinliklerle tutarlı görünüyordu.

“Gördüğüm en sıkı güvenlik bu,” dedi Trump'ın 33 mitingine katıldığını söyleyen Renee White. “Genellikle küçük çantalar getirebiliyoruz ama bugün eşyalarımı orada bırakmak zorunda kaldım.”

White, silahlı saldırganın yakındaki bir çatıdan ateş açtığı Butler, Pennsylvania'daki mitingde kürsünün arkasında oturuyordu. Saldırıyı “gerçeküstü” olarak tanımladı ancak bunun mitinglere gitmesini engellemeyeceğini söyledi.

“Eğer dışarı çıkarılacaksam, en azından sevdiğim bir şeyi yapıyorumdur, değil mi?” dedi White.

Cumhuriyetçiler Michigan'da fırsat görüyor

Trump'ın Vance'i seçmesi, Trump'ın 2016'daki sürpriz zaferini elde etmesine yardımcı olan Michigan, Pensilvanya, Wisconsin ve Ohio gibi yerlerdeki sözde Rust Belt seçmenleri arasında destek kazanma hamlesi olarak görüldü. Vance, kongredeki kabul konuşmasında özellikle bu yerlerden bahsetti, küçük bir Ohio kasabasında fakir bir şekilde büyüdüğünü vurguladı ve “işleri denizaşırı ülkelere gönderilen ve çocukları savaşa gönderilen” işçi sınıfı insanları unutmayacağına söz verdi.

Demokratlar Michigan'daki son seçimlerde baskındı, ancak Demokratlar Bay Biden'ın yarıştan çekilmesi gerektiği konusunda giderek daha fazla bölündükçe Cumhuriyetçiler eyalette bir açıklık görüyor. Biden vazgeçmediğinde ısrar ediyor ve odak noktasını Trump'a geri çevirmeye çalışıyor, Cuma günü Trump'ın Cumhuriyetçi kongresindeki kabul konuşmasının “geleceğe yönelik karanlık bir vizyon” sergilediğini söylüyor.

Trump, Biden'ın yeniden seçilme çabalarını çevreleyen tartışmalara müdahil oldu

Trump, cumartesi günkü mitinginde kalabalığa rakibi olarak kimi görmek istediklerini sordu; Biden'a tezahüratlar yükselirken, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'le ilgili soru sorduğunda ise büyük bir yuhalama sesi duyuldu.

Trump ve ekibi, Demokratların Bay Biden'ın yerine geçme çabaları Trump'ın 2020 seçim sonuçlarını kabul etmeyi reddetmesi ve destekçilerinin 6 Ocak'ta Kongre Binası'na düzenlediği saldırının ardından seçim sonuçlarını iptal etme çabalarını gölgede bırakmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak bir “darbe” olarak nitelendirildi.

“Tam şu anda, Demokrat Parti patronları çılgınca kendi partilerinin ön seçimlerinin sonuçlarını altüst etmeye ve Crooked Joe Biden'ı oy pusulasından çıkarmaya çalışıyorlar,” dedi. “Gördüğünüz gibi, Demokrat Parti demokrasi partisi değil. Onlar gerçekten Demokrasinin düşmanları.”

Trump daha sonra kendisini aşırılıkçı olarak gösterme çabalarına karşı çıktı, hatta kitlesel sınır dışı etme sözü verdi ve siyasi düşmanlarına misilleme tehdidinde bulundu.

“Sürekli 'Demokrasiye tehdit' diyorlar… Geçen hafta demokrasi uğruna kurşun yedim” dedi coşkulu tezahüratlar arasında.

Trump ayrıca, Trump'ın ikinci dönemi için eski Trump yönetimi yetkilileri tarafından hazırlanan bir politika ve personel planı olan Heritage Vakfı'nın 2025 Projesi'nden de kendini uzaklaştırmaya çalıştı.

Trump, Biden'ın Trump'a karşı yürüttüğü kampanyanın odak noktası haline gelen projeyi, tıpkı “radikal sol” gibi “aşırı sağ” ve “ciddi derecede aşırı” olarak niteledi.

“Bu konuda hiçbir şey bilmiyorum” diye ısrar etti.

Bu ay Detroit'te görünen 81 yaşındaki Demokrat Partili başkan, şu anda COVID-19'dan kurtulmak için Delaware'deki sahil evinde izole durumda.

Kent County'deki en büyük şehir olan Grand Rapids, tarihsel olarak Cumhuriyetçilerin kalesiydi ancak giderek daha fazla maviye doğru eğilim gösteriyor. Trump'ın 2016'da kazandığı ancak Biden'ın 2020'de tersine çevirdiği üç Michigan ilçesinden biriydi. Ayrıca eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley'nin GOP ön seçiminde Trump'a karşı yarışırken önemli sayıda oy aldığı bir bölge, her iki başkanlık kampanyasının da artık toplamayı umduğu bir seçmen grubu. Haley, destekçilerini bir kongre kürsüsü konuşmasında Trump'ı desteklemeye çağırdı.

Grand Rapids'i temsil eden Demokrat Temsilci Hillary Scholten, geçen ayki felaket tartışma performansının ardından Bay Biden'ın yarıştan çekilmesi çağrısında bulunan artan sayıda milletvekili arasında yer alıyor.

Daha