Trump'ın geçiş yardımcısı Boris Epshteyn, atamalar konusunda iç çekişmeyi ateşledi

EnondeR

New member
Seçilen Başkan Donald Trump'ın geçiş ekibi, en az bir Cumhuriyetçi siyasetçi tarafından Trump'ın seçimini etkileme yeteneğinden kişisel olarak kâr elde etmeye çalışmakla suçlanan kıdemli ve uzun süreli danışman Boris Epshteyn'in iddia edilen davranışı nedeniyle iç çekişmelerle boğuşuyor. Dolap seçer.

Eski Missouri Valisi Eric Greitens, geçiş ekibine şu iddiayı içeren yeminli bir beyanda bulundu: “Bay Epshteyn'in genel üslubu ve davranışı, bana, benim göreve atanmamı savunmadan veya önermeden önce onunla iş anlaşmalarına girme yönünde üstü kapalı bir beklenti izlenimi verdi.” Başkan.”

İlk olarak çevrimiçi yayın Just the News tarafından elde edilen ve Haberler ile paylaşılan açıklamada, “Bu benim açımdan bir rahatsızlık ve baskı duygusu yarattı” denildi. Greitens ve avukatı Timothy Parlatore, tek sayfalık belgenin doğruluğunu Haberler'e doğruladı.

Geçmişte Epshteyn'i eleştiren Parlatore, Haberler'e beyanın Trump kampanyasının baş danışmanı olarak görev yapan David Warrington tarafından yürütülen bir iç soruşturmayla bağlantılı olarak sunulduğunu doğruladı. Parlatore'a göre Warrington, geçen hafta sonlarında Greitens'le Epshteyn ile olan etkileşimi hakkında röportaj yaptı ve ardından Greitens'ten beyanı sunmasını istedi. Warrington yorum talebine yanıt vermedi.

Greitens, Haberler'e “Başkanı korumak benim için önemliydi çünkü olup bitenlerin etiği konusunda endişelerim vardı” dedi. “Çok spesifik olarak, mali ödemeler karşılığında aday gösterilme teklifinin varlığından endişeleniyordum.”

Epshteyn, Haberler'e “Başkan Trump ve ekibiyle çalışmaktan onur duyduğunu” söyledi.

Epshteyn açıklamasında, “Bu sahte iddialar yanlış ve karalayıcıdır ve bizi Amerika'yı Yeniden Büyük Yapmaktan alıkoyamaz.” dedi.

İlk olarak CNN tarafından bildirildiği üzere, Trump'ın geçiş ekibi bir inceleme yaptığını ve artık bu konuyu ele almayı planladığını doğruladı. Geçiş sözcüsü Steven Cheung, “Standart uygulamada olduğu gibi, diğerlerinin yanı sıra Boris ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere, kampanyanın danışmanlık anlaşmalarının geniş bir incelemesi yürütüldü ve tamamlandı.” dedi. “Artık Başkan Trump'ın Amerika'yı Yeniden Büyük Hale Getirmesine yardımcı olmak için ekip olarak birlikte ilerliyoruz.”

Epshteyn, son yıllarda Trump'ın yanında neredeyse sabit bir figür oldu; onu canlı yayında coşturuyor ve kapalı kapılar ardında çok sayıda hukuk ekibinin koordine edilmesine yardımcı oluyor. Bu ekipler, Trump'ın iki federal ceza davasını duruşmaya çıkmadan önce engelleyerek ve Gürcistan'da Trump'a karşı bir eyalet davasını engelleyerek tartışılmaz bir başarı elde etti. Trump, New York'ta yargılanan tek davada mahkum edildi, ancak yakın zamanda bu davadaki ceza süresiz olarak ertelendi. Pazartesi günü, özel avukat Jack Smith federal bölge mahkemesinden şunları talep etti: azletmek Trump'a karşı 2020 seçimlerinden sonra iktidar transferini bozmaya yönelik iddia edilen bir plandan kaynaklanan suçlamalar vardı ve aynı zamanda Trump'a karşı açılan davayı yeniden canlandırma girişimine de son vermeye çalıştı. yanlış kullanım iddiası hassas hükümet belgeleri.

11 yaşındayken ailesiyle birlikte New Jersey'e göç eden Rusya doğumlu Epshteyn, Georgetown Üniversitesi'nden sınıf arkadaşı Eric Trump tarafından Trump alanına getirildi. Trump'ın göreve ilk adaylığı sırasında düşük seviyeli bir personel olarak işe başladı ve bunu Beyaz Saray iletişim ekibinde asistan bir pozisyona dönüştürmeyi başardı. İki ay sonra belirsiz kalan koşullar nedeniyle aniden istifa etti, ancak o zamana kadar Trump'ı sadık sırdaşı ve tamircisi olarak kazanmayı başardı.

Eric Trump Pazartesi günü Fox News'a verdiği röportajda “Boris'i yıllardır tanıyorum ve onun iyi bir insan dışında bir şey olduğunu hiç tanımadım” dedi. Ancak iddiaların Epshteyn için sonuçları olabileceğini ima etti.

Eric Trump, “Umarım haber kesinlikle yanlıştır ve size bunun doğru olup olmadığını da söyleyebilirim, biliyorsunuz, o kişi muhtemelen artık ortalıkta olmayacak” dedi.

Epshteyn destekçileri onun emirleri yerine getirme ve sorunları çözme becerisini övüyor ve bunu çılgın enerjisine, bulldog kişiliğine ve Trump'ın danışmanlarının siyasi dinamiklerini kurnazca anlamasına bağlıyorlar. The New York Times, Epshteyn'in Trump'a o kadar yakınlaştığını ve yeni seçilen başkanın Epshteyn'den şaka yollu “psikiyatristim” diye bahsettiğini ilk kez kaydetti. Birçok kaynağa göre Epshteyn'in Trump'a erişimi zaman zaman yalnızca aile üyeleri tarafından engelleniyor.

Trump'ın ikinci dönem başkanlığını kazanmasından bu yana geçen haftalarda Epshteyn, Kabine'nin doldurulmasına ilişkin tartışmaların dayanak noktası oldu. New York Times, Epshteyn'in, eski Florida Temsilcisi Matt Gaetz'e başsavcı olarak hizmet etmesini tavsiye etmede kritik bir rol oynadığını, ancak bu teklifin sonunda beğeni kazanamadığını ve geri çekildiğini bildirdi.

Epshteyn'in geçiş sürecine yardımcı olurken yaptığı danışmanlık işinin durumu belirsiz. Ancak 2024 seçimlerinden önce işler sağlam görünüyordu. Kamuya açık kayıtların incelenmesi, firmasına 2020'den bu yana Trump'ın kampanyalarından ve uyumlu PAC'lardan 1 milyon dolardan fazla ödeme yapıldığını ve diğer kampanyalardan da 1,2 milyon dolar daha ödendiğini gösteriyor.

Koridorun her iki tarafındaki siyasi danışmanların bağlantılarını kullanmaları konusunda yeni bir şey olmasa da, yaklaşık iki düzine danışman, avukat ve Trump'ın müttefikleriyle yapılan röportajlar, Epshteyn'in siyasi danışmanlık çalışmasının hem övgü hem de kızgınlığa yol açtığını ortaya koyuyor.

Haberler, Epshteyn'le görüşen yarım düzineden fazla Cumhuriyetçi adayla konuştu. Birçoğu, adayın sosyal medya varlığını artırma ve mesajlaşma konusunda “stratejik tavsiye” de dahil olmak üzere bir dizi hizmet sunarak sunumunu anlattı. Ancak röportaj yapılan neredeyse herkes Trump'a erişiminin çekici olduğunu söyledi.

2022'de Cumhuriyetçi Senato ön seçimleri yaklaşırken anketlerde önde olan Don Bolduc, Trump'ın New Hampshire'daki rakiplerinden birini destekleyerek spoiler vermediğinden emin olmak istedi. Bolduc, “Trump çevresine müdahale etmek için” Epshteyn'e başvurduğunu söyledi.

Böyle bir hizmet ucuza gelmez. “İstediğimiz şey için 100.000 doların çok büyük bir para olduğunu düşündüm, ancak ödenen miktar bu” dedi Bolduc, Epshteyn tarafından Trump'ın bir rakibi desteklemeyeceğine dair “hiçbir garanti verilmediğini” ekledi.

Bolduc ön seçimini Trump tarafsız kaldıktan sonra kazandı. Haberler'e ödediği paranın karşılığını almış gibi görünse de bu deneyimin kendisini seçimlerin işlemsel tarafı konusunda hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Kampanyanın genel seçim yenilgisiyle sonuçlanmasının ardından Bolduc, siyaseti tamamen bırakmayı seçtiğini söyledi.

Ordudan emekli tuğgeneral Bolduc, “Siyasetin onurlu hiçbir tarafı yok” dedi. Başarısız olan Senato yarışının ardından Bolduc, polis akademisine kaydoldu ve 60 yaşında küçük bir kasabada çaylak bir polis oldu.

Yayının ardından Bolduc'un kampanyasının kıdemli danışmanlarından Rick Wiley, Haberler'e Epshteyn'in “General Bolduc'un muhafazakar medya kuruluşlarıyla stratejik medya danışmanlığı kampanyası tarafından tutulduğunu ve bunu yaptığını” söyledi.

Wiley, Bolduc'un katıldığı üç programı sıraladı ve bunların “kampanyasının New Hampshire ve ülke genelindeki destekçilere ve seçmenlere ulaşmasını” mümkün kıldığını söyledi.

Geçmişte kampanya hizmetleri için Epshteyn'i işe alanlar arasında, Trump'ın ilk döneminin bir bölümünde Missouri valisi olarak görev yapan Greitens de vardı. Trump'ın yeniden seçilmesinden bu yana geçen haftalarda Greitens, ABD Deniz Kuvvetleri sekreteri olarak atanma konusunda yardım almak için Epshteyn ile temasa geçtiğini söyledi.

Greitens, “Görüşme sırasında, açık bir teklif olmamasına rağmen, Bay Epshteyn'in yorumları ve tavrı, mali karşılık karşılığında yönetimde bir pozisyon teklif etmeyi düşünebileceğini, ancak böyle bir teklifin daha sonraki bir tartışmada gerçekleşebileceğini öne sürdü.” diye yazdı. . “'Bunun daha sonra zamanı olacağını' ve 'henüz zamanı olmadığını' belirtti.”

Greitens, “Bay Epshteyn'in genel üslubu ve davranışı, Başkanlığa atanmamı savunmadan veya önermeden önce, onunla iş anlaşmalarına girme konusunda üstü kapalı bir beklenti izlenimi verdi.” diye yazdı. “Bu benim açımdan bir rahatsızlık ve baskı duygusu yarattı.”

Haberler'den daha fazlası

Daniel Klaidman

New York'ta yaşayan araştırmacı muhabir Daniel Klaidman, Yahoo News'in eski genel yayın yönetmeni ve Newsweek'in eski yönetici editörüdür. Siyaset, dış ilişkiler, ulusal güvenlik ve hukuk konularında yirmi yılı aşkın deneyime sahiptir.