Trump'ın müttefiki ilk 100 günün “şok ve dehşet” olacağını söyledi

EnondeR

New member
Dört yıl önce Donald ve Melania Trump veda etti. Her iki partiden de pek çok kişi, özellikle 2020 seçimlerini tersine çevirmeye çalıştıktan sonra Trump'ın kalıcı bir siyasi kışa doğru ilerlediğine inanıyordu ve destekçilerinden oluşan bir kalabalık Kongre Binası'na saldırdı. Ancak 45. başkan bu anı farklı değerlendirdi; bir son değil, bir duraklama olarak.

Ve şimdi Trump'lar geri döndü. Yakında 47'nci başkan olacak umut vaat ediyor toplu sürgünler, ticaret tarifeleri, vergi kesintilerive bir daha küçük federal hükümet.

Trump'ın sadık bir müttefiki olan Indiana Senatörü Jim Banks, “Bunun şok edici ve dehşet verici olacağını düşünüyorum” dedi. “Pennsylvania Bulvarı'nda geçit töreni yapacak, Oval Ofis'in kapılarını açacak ve son dört yılın zararını tersine çevirecek 100 veya daha fazla idari emir imzalayacak.”

Trump'ın ilk döneminden bu yana değişip değişmediği ya da aynı Trump olup olmadığı sorulduğunda Banks, “Hiç değiştiğini düşünmüyorum ama çok fazla ders aldığını düşünüyorum. Senato'daki Cumhuriyetçilerin ve Meclis olarak yapmamız gereken şeyleri yapmak için kısa bir zaman aralığımız var. Bu 2017'dekinden farklı bir tutum. Başkan Trump'ın ilk iki yılda başarmak istediği ama bizim asla başaramadığımız pek çok şey vardı. Bu sefer anı kaçırmayacak.”

“İşleri halletmek için kısa bir zamanı var. Gerçekten topal bir ördek mi? Tekrar seçilmek için aday olamaz” diye sordum.

Banks, “Donald Trump'a asla topal ördek demem” diye yanıtladı, “ama siyasi gerçek şu ki, ara sınavlar çok yakında.”

Başkan Donald Trump, 3 Şubat 2017'de Obama yönetiminin 2008 mali krizinden sonra uygulamaya koyduğu finans sektörü düzenleyici sistemini önemli ölçüde küçültmeyi amaçlayan bir başkanlık emrini imzaladı.

Aude Guerrucci/Havuz Bloomberg aracılığıyla

Kongre'nin kendi planlarına uymasını sağlamak zor olabilir. Evet, Trump'ın dünya liderlerine, iş dünyasının devlerine ve milletvekillerine baskı yapacak zorba bir kürsüsü var. ama Cumhuriyetçi çoğunluk kağıt kadar ince.

Trump'ın intikam duygusu ortalıkta dolaşıyor (2023 Waco, Teksas mitinginde katılımcılara “Ben sizin cezanızım” diye söz vermişti) ve eleştirmenler adaylardan endişe ediyor Kaş Patel (FBI Direktörü için) ve Tulsi Gabbard (Ulusal İstihbarat Direktörü için) kurumları altüst edebilir.

Demokratlar ve Bağımsızlar bu yeni siyasi gerçekliğe uyum sağlıyor. Senatör Bernie Sanders (I-Vt.) şu tavsiyede bulundu: “Bu, Amerikan tarihinde çok önemli bir an ve inleyip inleyecek vaktiniz yok. Umutsuzluk içinde yaşayacak vaktiniz yok. Ayakta durmalısınız. Karşı koymalısın.”

Sanders, Trump'la birçok anlaşmazlığa rağmen açık fikirli olduğunu söylüyor. “Trump deli ama aptal değil” dedi. “Yaptığı her şeye karşı çıkmak istemiyoruz. Yıllardır söylediği şeyler bana mantıklı geliyor. Amerika'da reçeteli ilaçların maliyetini düşürmek mi istiyorsunuz? Sizinle çalışacağız.”

Sanders'a göre anlaşmanın sanatı bir noktaya kadar devam ediyor. Konu Trump'ın ticari doğasına gelince, gelecek başkana bir uyarısı var: “Amerikan işçi sınıfını satacağınız zaman – ki çoğu zaman böyle olacağından şüpheleniyorum – size şiddetle karşı çıkacağız.”

Başkan Biden, geçen haftaki veda konuşmasında Demokratlara, Trump ve müttefiklerini nasıl tanımlayacaklarına dair bir tür taktik kitabı verdi: “Amerika'da, kelimenin tam anlamıyla tüm demokrasimizi tehdit eden aşırı zenginlik, güç ve nüfuza sahip bir oligarşi şekilleniyor.” söz konusu.

Sanders ayrıca Trump'ın bazı müttefiklerini oligark olarak tanımladı. “Neden 'oligarşi' kelimesini kullandığımı biliyor musun? Çünkü bu doğru. Donald Trump göreve geldiğinde, yanında bu ülkenin en zengin üç insanı olan Elon Musk, Jeff Bezos ve Mark Zuckerberg olacak. Buna oligarşi denir.” ”

Cumhuriyetçiler çalışan insanlarla dayanışma içinde olduklarında ısrar ediyorlar. Banks, “Ben işçi sınıfının evinde büyüdüm, hayatı boyunca Demokratlara oy vermiş bir sendikalı fabrika işçisinin oğluyum. [He] NAFTA'dan nefret ediyordum ve babam hemen Donald Trump tarafından yakalandı. Yürüyen merdivenden indiğinde onun içindi. O zamanlar babamın deli olduğunu düşünmüştüm. Ve haklıydı. Ancak o, bugün sağlam bir Trump Cumhuriyetçi seçmeni olan eski sendikalı, işçi sınıfı Demokrat seçmenlerinden biri. Bu da Amerikan siyasetini o kadar önemli bir şekilde değiştirdi ki, Amerikan siyasetinin hayatımın geri kalanında da değişeceğini düşünüyorum.”

Bu yaz Trump'ın üzerinden 10 yıl geçecek o altın yürüyen merdivenden aşağı indim. Ve yarınki göreve başlama töreni, bir zamanlar imkansız görünen şeyin altını çiziyor: Trump, inişleriyle, çıkışlarıyla, her zaman var olan her şeyiyle Amerikan yaşamına dayandı ve egemen oldu.

Daha fazla bilgi için:

Hikayenin yapımcılığını Dustin Stephens üstleniyor. Editör: Ed Givnish.

Robert Kosta

Robert Costa, Haberler'in Seçim ve Kampanya Baş Muhabiri olup ulusal siyaset ve Amerikan demokrasisi konularını ele almaktadır.