Amortisman nasil hesaplanır ?

Melis

New member
— Bir Defterin İçinden Başlayan Hikâye: “Bu Makine Ne Zaman Kendini Öder?”

Forumda ilk kez yazıyorum. Aslında yazma fikri bile tuhaf geliyor çünkü anlatacaklarım bir ders kitabından değil, eski bir atölyenin tozlu raflarında başlayan gerçek bir sohbetten çıktı.

Bir sonbahar akşamıydı. Küçük bir üretim atölyesinde, metal kokusuna karışmış kahve buharı yükseliyordu. Masanın üstünde bir hesap defteri, yanında yeni alınmış bir makinenin faturası duruyordu. Herkes sessizdi; çünkü o sessizlikte tek bir soru yankılanıyordu: “Bu makine bize ne zaman geri dönecek?”

İşte amortismanla tanışmam tam olarak böyle başladı.

— Atölyedeki İlk Tartışma: Sayılar mı, Hikâyeler mi?

Atölyenin sahibi Murat, çözüm odaklı ve hızlı düşünen biriydi. Yeni makineyi savunurken gözleri parlıyordu:

“Bu makine üretimi %40 hızlandırır. Üç yıl içinde maliyetini çıkarırız.”

Yanındaki Elif ise daha sessizdi. O, sadece sayılara değil insanların ritmine de bakıyordu. Deftere eğildi, uzun uzun baktı ve şunu söyledi:

“Peki bu makine her yıl ne kadar değer kaybedecek? Ve bu kayıp, işletmenin gerçek hikâyesine nasıl yansıyacak?”

İşte o an ortam değişti. Çünkü konu sadece para değildi; zaman, yıpranma ve geleceğin planlanmasıydı.

Murat daha stratejik bir yerden ilerliyordu, Elif ise sistemin insan ve sürdürülebilirlik tarafını sorguluyordu. İkisi de haklıydı, ama eksik parçaları vardı.

— Amortismanın Sessiz Mantığı

O gece defter açıldı, hesaplar yapıldı. Ve ilk kez “amortisman” kelimesi sadece bir muhasebe terimi olmaktan çıkıp hikâyenin merkezine oturdu.

Basit anlatımıyla amortisman şuydu:

Bir varlığın (makine, araç, bina) maliyetinin, kullanım süresi boyunca yıllara yayılması.

Ama o atölyede bu cümle daha derin bir anlam kazandı:

“Bir şeyin ömrünü sadece satın aldığın gün değil, onun seninle yaşadığı tüm günler belirler.”

Murat formülü hemen kurdu:

Düz hat yöntemi.

Makinenin maliyeti – hurda değeri / kullanım süresi = yıllık amortisman.

Elif ise soruyu farklı kurdu:

“Bu makine sadece sayı mı üretiyor, yoksa insanları da değiştiriyor mu?”

O an fark ettim ki amortisman sadece finansal değil, aynı zamanda toplumsal bir düşünme biçimiydi.

— Tarihsel Bir İz: Değerin Zamanla Bölünmesi

Elif araştırma yapmıştı. Defterin kenarına eski muhasebe kayıtlarından örnekler koymuştu. 19. yüzyıl sanayi devriminde fabrikalar büyürken, makinelerin “bir anda gider yazılması” şirketleri yanıltıyordu.

O dönem işletmeler, gerçek maliyetlerini göremiyor, krizleri öngöremiyordu.

İşte amortisman fikri burada doğdu:

Değeri zamana yaymak.

Bu sadece bir muhasebe devrimi değildi; aynı zamanda “geleceği daha gerçekçi görme” devrimiydi.

Murat bunu duyunca başını salladı:

“Yani biz aslında geleceği bugüne bölüyoruz.”

Elif ekledi:

“Ve geçmişi de bugüne taşıyoruz.”

O cümle hâlâ aklımda.

— İki Farklı Bakış, Tek Gerçek

Murat çözüm odaklıydı. Rakamları hızla analiz eder, stratejik plan yapar, yatırımın geri dönüşünü net görmek isterdi. Onun dünyasında belirsizlik kabul edilemezdi.

Elif ise ilişkisel ve empatik bir yaklaşım sergiliyordu. Bir makinenin sadece üretim değil, işçilerin temposunu, yorgunluğunu ve hatta motivasyonunu etkilediğini söylüyordu.

Bir noktada tartışma büyümedi, aksine derinleşti.

Murat dedi ki:

“Eğer amortismanı doğru hesaplamazsak yanlış yatırım yaparız.”

Elif ise:

“Eğer sadece hesap yaparsak, insanı kaybederiz.”

İkisi de sustu. Çünkü aslında aynı gerçeğe farklı pencerelerden bakıyorlardı.

— Amortisman Hesabının Gerçek Formülü (Hikâyenin İçinde)

Deftere birlikte yazdık:

Yıllık Amortisman = (Maliyet – Hurda Değer) / Faydalı Ömür

Örnek:

Makine maliyeti: 100.000

Hurda değer: 10.000

Ömür: 5 yıl

(100.000 – 10.000) / 5 = 18.000 yıllık amortisman

Murat hemen planı yaptı:

“Her yıl 18.000 gider yazacağız. Bütçe netleşti.”

Elif ise başka bir yere baktı:

“Peki bu beş yıl içinde bu makine kaç kişinin işini kolaylaştıracak?”

İşte burada matematik ile insan hikâyesi kesişti.

— Forumda Bir Soru: Değer Nedir?

Şimdi bu yazıyı okuyanlara sormak istiyorum:

Bir makinenin değeri sadece fiyatı mıdır, yoksa zaman içindeki etkisi mi?

Bir yatırımın başarısı sadece geri dönüş süresiyle mi ölçülür, yoksa yarattığı değişimle mi?

Amortisman bize şunu öğretir:

Hiçbir değer sabit değildir. Her şey zamanla bölünür, dağıtılır, yeniden anlam kazanır.

— Son Not: Defter Kapanmadı

O gece defter kapanmadı. Çünkü amortisman sadece bir hesap değildi; bir bakış açısıydı.

Murat hâlâ strateji kuruyor, Elif hâlâ insanların etkisini düşünüyor. Ama artık aynı masada daha güçlü bir şey yapıyorlar: birlikte düşünüyorlar.

Ve ben bu hikâyeden şunu öğrendim:

Sayılar bize yolu gösterir, ama yolu nasıl yürüdüğümüzü hikâyeler anlatır.